Επαγγελματική Απασχόληση Ενηλίκων

Από το 1985 το ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ παρέχει υπηρεσίες Επαγγελματικής Απασχόλησης Ενηλίκων σε εργαστήρια. Ο σχεδιασμός ήταν τα εργαστήρια αυτά να λειτουργήσουν ως προστατευμένα παραγωγικά εργαστήρια τα οποία θα προσέφεραν εργασία στους νέους και τις νέες του Κέντρου μας μετά την ολοκλήρωση της επαγγελματικής τους κατάρτισης. Ωστόσο η απουσία κατάλληλου θεσμικού πλαισίου καθώς και κοινωνικών συνθηκών έως σήμερα δεν επέτρεψε την λειτουργία τους σύμφωνα με αυτό το μοντέλο.

Έτσι, στα εργαστήρια του ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, παρέχεται η δυνατότητα σε περίπου 70 απόφοιτους του τμήματος Εκπαίδευσης και Ειδικής Επαγγελματικής Κατάρτισης να απασχοληθούν επαγγελματικά με την καταβολή ενός συμβολικού και μόνο ποσού, ώστε να ενισχύονται τα κίνητρα και η προσπάθειά τους να ανταποκριθούν δυνητικά σε ρόλο εργαζόμενου.

 

Το πρόγραμμα των εργαστηρίων εστιάζει:

  • στην κατάρτιση των νέων στο αντικείμενο του κάθε εργαστηρίου
  • στην εξάσκηση κοινωνικών δεξιοτήτων που σχετίζονται με το ρόλο του εργαζόμενου
  • και στη συστηματική παραγωγή προϊόντων ή παροχή υπηρεσιών με στόχο την πώλησή τους σε εορταγορές ή σε ιδιώτες που απευθύνονται στο Κέντρο μας. 

Το Τμήμα Επαγγελματικής Απασχόλησης Ενηλίκων περιλαμβάνει τα ακόλουθα Εργαστήρια:

 

Ειδών Δώρου

Εργαστήρι 1: Κόσμημα, Είδη Δώρων και Διακόσμησης

Το εργαστήρι χρησιμοποιώντας χάντρες, σύρμα, «άχρηστα» υλικά κ.ά.,  κατασκευάζει αντικείμενα διακόσμησης όπως κλειδοθήκες, καθρέφτες, μόμπιλε, καθώς και κομπολόγια, μπρελόκ, φο – μπιζού, κ.α. 

 

Εργαστήρι 2: Ανακυκλώνω – Κατασκευάζω Είδη Δώρων

Το εργαστήρι κατασκευάζει εποχιακά είδη (Χριστουγεννιάτικα, Πασχαλινά, Καλοκαιρινά και άλλα είδη δώρων) δίνοντας έμφαση σε κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά.

 Αξιοποιεί τις τεχνικές του χαρτοπολτού (papier mâché) και της διακοσμητικής χαρτοπετσέτας (découpage).

Υφαντική

Οι σπουδαστές μας, υφαίνουν από κιλίμια και κουρελούδες μέχρι τραβέρσες και σελιδοδείκτες. Επίσης σε συνεργασία με το Λαογραφικό Σύλλογο «Ρίζες», κατασκευάζουμε παραδοσιακές ποδιές.

Στο «Μαργαρίτα» διδάσκουμε την τέχνη του παραδοσιακού ξύλινου αργαλειού γιατί πιστεύουμε ότι αποτελεί ένα μέσο επικοινωνίας, ανάπτυξης δεξιοτήτων, εκφραστικής δημιουργίας και παραγωγικότητας του ανθρώπου.

Μεταξοτυπία

Το εργαστήρι διαθέτει ειδικό εξοπλισμό προκειμένου να τυπώνει χειροκίνητα σε Ύφασμα και Χαρτί.

Τυπώνει ευχετήριες και επαγγελματικές κάρτες, προσκλητήρια, μπλούζες,  τραπεζομάντιλα, καπέλα, τσάντες. Αναλαμβάνει παραγγελίες για διαφημιστικές μπλούζες και υφασμάτινες τσάντες για σχολεία, συλλόγους και εταιρείες.  

Κηπουρική

Το εργαστήρι διαθέτει θερμοκήπιο και κήπο, όπου παράγονται καλλωπιστικά και αρωματικά φυτά. Επίσης καλλιεργούνται λαχανικά ακολουθώντας τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Επίσης στο εργαστήρι αυτό οι νέοι και οι νέες αναλαμβάνουν τη συντήρηση δημόσιων και ιδιωτικών χώρων πρασίνου.

Πλυντήρια – Σιδερωτήρια

Το εργαστήρι διαθέτει επαγγελματικά μηχανήματα ιματισμού (πλυντήρια, σιδερωτήρια και  πρέσες). Αναλαμβάνει παραγγελίες για πλύσιμο, στέγνωμα, σιδέρωμα από ιδιώτες και επιχειρήσεις (εστιατόρια, ξενώνες) της κοινότητας. Επίσης καλύπτει τις ανάγκες του «Μαργαρίτα».

Εργασιακοί ορίζοντες

Ο προσανατολισμός αυτού του εργαστηρίου είναι η μέγιστη δυνατή προσομοίωση εργασιακών συνθηκών και ρυθμών. Οι νέοι και οι νέες που απασχολούνται σε αυτό αφενός έχουν εκφράσει την επιθυμία τους για εργασιακή ένταξη, αφετέρου μπορούν να ακολουθήσουν πιο έντονους εργασιακούς ρυθμούς. Στο πλαίσιο αυτό το εργαστήριο αναλαμβάνει παραγγελίες για μπομπονιέρες γάμων και βαπτίσεων. 

 

Τα προϊόντα των εργαστηρίων πωλούνται στις εορταγορές (παζάρια) που οργανώνονται εντός και εκτός ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ. Επίσης, έχουμε αναπτύξει ένα πελατολόγιο ιδιωτών, επιχειρήσεων και φορέων.

Οι νέοι και οι νέες που απασχολούνται στα Εργαστήρια,  έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν  επισκέψεις σε εργασιακούς χώρους καθώς επίσης και να δοκιμαστούν σε  πρακτική άσκηση – «μαθητεία». Η πρακτική άσκηση συντονίζεται από την Υπηρεσία Ένταξης στην Εργασία σε συνεργασία με φορείς και επιχειρήσεις.

Μέχρι σήμερα έχουμε συνεργαστεί με 43 πλαίσια «μαθητείας» (εργασιακούς χώρους) για την πρακτική άσκηση των νέων μας. Οι θέσεις πρακτικής αφορούν σε βοηθητικές εργασίες και συγκεκριμένα:

  • βοηθοί κλητήρα 
  • βοηθοί καντίνας 
  • βοηθοί κηπουρού 
  • βοηθοί ιματισμού 
  • βοηθοί νηπιαγωγού 

Οι νέοι και οι νέες μπορούν να απασχοληθούν στα Εργαστήρια μέχρι 40 χρονών.