Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2021
Inclusive Labour Market

Κοινό Μήνυμα προς όλους τους τους συμμετέχοντες στο σχεδιασμό στρατηγικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Έκβαση ως προς τη στρατηγική μετά τη Συνεδρίαση για την Απασχόληση

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρόχων Υπηρεσιών σε Άτομα με Αναπηρία (EASPD), το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αναπηρίας (EDF), το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιχειρήσεων Κοινωνικής Ενσωμάτωσης (ENSIED), η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Επανένταξης (EPR), η Ευρωπαϊκή Ένωση Υποστηριζόμενης Απασχόλησης (EUSE) και η Workability International ενώνουν τις δυνάμεις τους για να καλέσουν την ΕΕ να ενεργήσει για την απασχόληση ατόμων με αναπηρία.

 Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξασφαλίσει ότι όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα σε αξιοπρεπή εργασία σε μια ανοιχτή και με ελεύθερη πρόσβαση αγορά εργασίας.

 Αυτό πρέπει να ισχύει ιδιαίτερα για άτομα με ανάγκες στήριξης όπως άτομα με αναπηρία που εξακολουθούν να υπο-αντιπροσωπεύονται σημαντικά στο εργατικό δυναμικό. Η οικονομική πρόσβαση και η αποτελεσματική στήριξη ατόμων με αναπηρία πρέπει να είναι κεντρικά θέματα κάθε στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης.

 Προβαίνοντας σε βήματα για να δώσει στα άτομα με ανάγκη στήριξης αξιοπρεπή εργασία, η ΕΕ θα προωθήσει:

  • τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UN SDGs) όπως αυτοί θέτουν ως προτεραιότητα την ενσωμάτωση εκείνων που μένουν «πολύ πίσω».
  • τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (UN CRPD) και το όραμά της για μια αγορά εργασίας με ελεύθερη πρόσβαση και που θα ενσωματώνει και θα στηρίζει ενεργά τους εργαζόμενους με αναπηρίες.

 Το Όραμά μας για Αγορά με Ελεύθερη Πρόσβαση & Αξιοπρεπή Εργασία

Μια αγορά με ελεύθερη πρόσβαση απαιτεί αναστροφή παραδοσιακών παραδοχών που απλώς εξισώνουν την αναπηρία με ανικανότητα για εργασία. Αντίθετα, η μελλοντική στρατηγική θα πρέπει να βασίζεται σε μια παραδοχή ότι όλα τα ανθρώπινα πλάσματα έχουν την ικανότητα να εμπλακούν σε οικονομική δραστηριότητα με το σωστό είδος εξατομικευμένης στήριξης για τους εργαζόμενους και τον εργοδότη τους. Πράγματι, το επίκεντρο της προσοχής θα πρέπει να μετατοπιστεί από τις ανικανότητες στις ικανότητες του συγκεκριμένου προσώπου.

 Μια αγορά με ελεύθερη πρόσβαση απαιτεί ανανεωμένη έμφαση στην εξατομικευμένη στήριξη και μέτρα που θα εξασφαλίζουν ότι τα πρόσωπα έχουν τα απαραίτητα μέσα για να μαθαίνουν εργασιακούς ρόλους και να αναπτύσσουν μια σταδιοδρομία. Αυτό απαιτείται ήδη νόμιμα στην Οδηγία Πλαίσιο της ΕΕ, η οποία απαιτεί «εύλογη προσαρμογή» ώστε να δίνεται στον εργαζόμενο με αναπηρία η δυνατότητα να εκτελεί τις εργασίες που σχετίζονται με τη δουλειά του. Απαιτεί επίσης:

  • επικέντρωση της προσοχής στην πρόοδο και την ανάπτυξη της σταδιοδρομίας αντί για την παραδοχή ότι οι εργαζόμενοι με αναπηρία θα παραμείνουν ριζωμένοι σε μία εργασία σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους.
  • σημαντικά μέτρα στήριξης όπως κατάλληλο και προσβάσιμο σύστημα μεταφοράς που θα εξασφαλίζει την κίνηση προς την εργασία.
  • πρόγραμμα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης με ελεύθερη πρόσβαση που προετοιμάζει τους εργαζόμενους με αναπηρία για μια αγορά εργασίας με ελεύθερη πρόσβαση.
  • μια λεπτομερή μελέτη γνωστών και κρυφών παγίδων φτώχιας στα συστήματα κοινωνικής προστασίας, που μερικές φορές εμποδίζουν την πρόσβαση στην εργασία, και εξάλειψή τους.
  • σαφής κατανόηση ότι η αναπηρία συνεπάγεται συχνά επιπλέον δαπάνες και ότι οι δαπάνες αυτές πρέπει να συνεχίσουν να ικανοποιούνται ώστε να καθίσταται δυνατή η ουσιώδης πρόσβαση στο δικαίωμα για εργασία.
  • κατανόηση ότι τα άτομα με αναπηρία δεν αποτελούν μια ομοιογενή ομάδα και συνεπώς θα χρειαστούν διαφορετικά μέτρα για την ικανοποίηση εξατομικευμένων αναγκών. Θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια για άτομα που διατρέχουν κίνδυνο διπλών διακρίσεων, όπως είναι ι οι γυναίκες με αναπηρία.

Η αξιοπρεπής εργασία εμπεριέχει δίκαιη και βιοποριστική αμοιβή. Εμπεριέχει δίκαιες και ισότιμες συνθήκες εργασίας και την προσαρμογή μέτρων υγείας και ασφάλειας ώστε να βελτιστοποιούνται οι ευκαιρίες προς εργασία και να μην δημιουργούνται επιπλέον φραγμοί στην εργασία. Εμπεριέχει αυξημένο ενδιαφέρον από την πλευρά των εργατικών σωματείων για τις συνθήκες εργασίας εργαζομένων με αναπηρία.

 Νέες Ευκαιρίες και Νέοι Κίνδυνοι στη Μεταβολή της Εργασίας

Η μεταβολή της εργασίας στον 21ο αιώνα φέρνει πολλές προκλήσεις για όλους τους εργαζόμενους και απαιτεί αντίδραση με κατάλληλη στρατηγική. Παροτρύνουμε το πλήθος των θεωρήσεων που γίνονται σήμερα σχετικά με τις προκλήσεις για τη στρατηγική να συμπεριλάβουν ρητά τις ανάγκες στήριξης όλων των εργαζόμενων. Περαιτέρω, η εισαγωγή νέων τεχνολογιών και μεθόδων εργασίας μπορεί να αποκαλύψει νέες ευκαιρίες για τους εργαζόμενους με αναπηρία οι οποίες θα μπορούσαν να αναγνωριστούν προληπτικά και να εφαρμοστούν μέτρα για τη βελτιστοποίησή τους.

 Προς Νέα Προσθετικότητα στην ΕΕ

Η ΕΕ πρέπει να παίξει ρόλο στην εξασφάλιση οικονομικής και κοινωνικής συμπερίληψης ειδικά σε εποχές μαζικών οικονομικών μεταβολών. Ζητάμε από την ΕΕ

  • Να δημιουργήσει κίνητρα για καινοτομία στη δημιουργία μιας αγοράς εργασίας με ελεύθερη πρόσβαση,
  • Να ενισχύσει τη δημιουργία ευκαιριών για άτομα με ανάγκες για περισσότερη στήριξη στην αγορά εργασίας στην αναπηρία
  • Να στηρίξει τους εργοδότες και ειδικά τους μικρομεσαίους εργοδότες, για να ενθαρρύνει την από κοινού διαμόρφωση στρατηγικών με βάση την ενεργό εμπλοκή ατόμων με ανάγκες στήριξης,
  • Να ενεργοποιήσει την ανάπτυξη γνώσης, έρευνας και δεδομένων με στόχο όλων να ενισχύσουν τις εναλλακτικές απασχόλησης,
  • Να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη για να τονώσει την επαναδιαμόρφωση συστημάτων κοινωνικής προστασίας ώστε να προστατεύονται αληθινά όλοι οι εργαζόμενοι καθώς και να ανοίγονται νέες ευκαιρίες,
  • Να στηρίζει τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα διευκολύνει τις υπηρεσίες στήριξης με βιώσιμη χρηματοδότηση, σταθερά νομικά πλαίσια και δομική εμπλοκή όλων των συμμετεχόντων τόσο στην ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Από την πλευρά μας, οι Πάροχοι Υπηρεσιών, δεσμευόμαστε να στηρίξουμε όλες τις κινήσεις στρατηγικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των θεσμών της, οι οποίες θα προωθούν αυτούς τους στόχους.

 Στα δικά μας δίκτυα, θα εργαστούμε με τα μέλη μας προς αυτήν την κατεύθυνση και για να αναπτύξουμε νέες προσεγγίσεις και επιχειρησιακά μοντέλα που προωθούν συν-παραγωγή και ανταποκρίνονται στις εξατομικευμένες ανάγκες των ατόμων που στηρίζουν. Τα βήματα που κάνουμε θα συνεισφέρουν στην επίτευξη των UN SDGs και της UN CRDP στο κοινό Ευρωπαϊκό μας σπίτι. Συνεπώς, ενθαρρύνουμε επίσης όλους τους εμπλεκόμενους να τηρούν τις συστάσεις της Διακήρυξης της Βιέννης.

 Είναι ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας να λαμβάνονται υπόψη οι συστάσεις αυτές ακόμα και σε εποχές οικονομικής αστάθειας, ώστε να εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι που μένουν πίσω ή που υφίστανται δυσανάλογο αντίκτυπο.

 Τα συμφέροντα των ατόμων με ανάγκες στήριξης και οι συστάσεις αυτές πρέπει συνεπώς να λαμβάνονται υπόψη σε όλα τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας και τις αποφάσεις στρατηγικής σχετικά με την τρέχουσα κρίση του COVID-19.